Getoogd

Wat is getoogd?

Men spreekt van een getoogd raam, deur of andere opening wanneer de bovenkant daarvan gebogen is qua vorm. Bij constructies van voor de 20ste eeuw zijn getoogde raam- en deuropeningen zeer gebruikelijk. De boog zelf is meestal een gemetselde segmentboog.

Echter kan je alleen van een dergelijk venster spreken als de bovenzijde van de opening ook daadwerkelijk gebogen is. Wanneer er sprake is van een getoogde strek heeft het raam vaak een rechte bovenkant en is er dus geen sprake van een dergelijk venster.

Wanneer wordt iets getoogd?

Een venster of andere opening in een gebouw wordt allereerst getoogd omdat een boogconstructie het gewicht van de gevel goed kan dragen en daarmee een alternatief is voor een latei. Qua functie zijn een segmentboog boven een getoogd venster en een latei dan ook redelijk vergelijkbaar: zij dragen beide het gewicht van de gevel en voorkomen dat er druk op het venster zelf ontstaat.

Daarnaast leveren getoogde vensters een leuke aanblik op, zo vinden veel mensen tegenwoordig. Men ervaart dit als stijlkenmerk van oudbouw uit bepaalde historische periodes.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred