Gevel

Wat is een gevel?

De gevel is de zichtbare buitenzijde van een gebouw, voor zover het de muren en niet het dak, ramen of deuren betreft. Omdat het per definitie de buitenzijde van een gebouw betreft, is deze meestal opgetrokken uit hard, stevig en waterbestendig materiaal.

Ondanks deze waterbestendigheid zijn er vaak aanvullende maatregelen genomen om te voorkomen dat vocht in de contructie trekt. Materialen die vaak in gevels worden verwerkt zijn baksteen, beton, hout, kunststof en glas. In veel gevels wordt ook een combinatie van deze materialen toegepast.  In de regel wordt een gevel uitgevoerd als dubbele muur, met een (geïsoleerde) spouw daartussen.

gevels
Gevels

Waarvoor wordt een gevel gebruikt?

De primaire functie van een gevel is de binnenzijde van een gebouw scheiden van de buitenzijde. Een tweede belangrijke functie is het dragen van het dak en tussenvloeren. Dit is met name het geval in kleinere constructies, zoals woonhuizen. In grotere gebouwen is het juist gebruikelijk dat de kern van het gebouwen, samen met pilaren, de vloeren en het dak draagt.

In zo’n geval is de gevel vaak niet zelfdragend en worden de afzonderlijke geveldelen door de het gebouw gedragen, in plaats van andersom. Dit doet echter niets af aan de isolerende functie.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred