Gevelpan

Wat is een gevelpan?

Een gevelpan – ook wel kantpant genoemd – is het type dakpan dat men toepast aan de rand van het dak. Daar waar het pannendak in de breedterichting ophoudt en uitmondt in een gevel. Kenmerkend aan een gevelpan is de haakse rand in de lengterichting van de pan.

Wanneer gevelpannen gelegd worden, is deze rand duidelijk zichtbaar op de gevel waarboven de pannen worden gelegd. Deze rand zorgt dan ook voor goede aansluiting tussen het pannendak en de gevel. Afgezien van de haakse rand is een gevelpan in alle opzichten vergelijkbaar met een reguliere dakpan.

Waarvoor gebruikt men een gevelpan?

Met gevelpannen rondt men de rand van een pannendak netjes af. Het staat in de eerste plaats netjes. Daarnaast voorkomt de rand ook dat de wind of vocht onder de pannen slaat aan de gevelzijde. Om dit te waarborgen past men ook gevelpanschroeven of haken toe.

Aan de gevelzijde zijn pannen natuurlijk het gevoeligst voor windschade, dus deze zijn als extra voorzorgsmaatregel beslist niet overbodig. Afhankelijk van de dakconstructie, met name de dikte van het dak, is een boeiboord soms nog steeds nodig. Bijvoorbeeld omdat de rand van de gevelpan de kier tussen gevel en dak niet volledig afdicht.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred