Gewapend beton

Wat is gewapend beton?

Door beton te wapenen vergroot men de treksterkte ervan, dit noemt met ook wel gewapend beton. Hierdoor is beton geschikt om overspanningen te maken die met ongewapend beton niet mogelijk zijn. Beton is bestand tegen hoge druk, maar weegt ook veel. Door de korrelige structuur ervan en het hoge eigen gewicht, zou beton over lange overspanningen makkelijk instorten.

Hiermee is het ongeschikt voor de meeste toepassingen waarvoor men het in de praktijk gebruikt. Denk aan bruggen en verdiepingsvloeren. Door een stalen wapening aan te brengen, vaak bestaande uit staal dat onder spanning is gebracht, neemt het draagvermogen van beton enorm toe. Tegelijk beschermt het beton het wapeningsstaal tegen corrosie.

Waarvoor gebruikt men gewapend beton?

Gewapend beton kent enorm veel toepassingen in de bouw en constructie. Het merendeel van het beton dat je ziet, is in feite gewapend beton. Het is dus aangebracht op een stalen skelet, dat in de praktijk slechts een paar procent van het volume vertegenwoordigt. Die paar procent is echter cruciaal om het beton geschikt te maken voor het dragen van voertuigen, verdiepingsvloeren en vooral ook het eigen gewicht.

Muren hoeven daarentegen niet uit gewapend beton te bestaan. De belasting door het bovenliggende deel van de constructie doet vooral een beroep op de druksterkte van beton en die is, ook bij massief beton, zeer groot.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred