Gresbuis

Wat is een gresbuis?

Een gresbuis is een rioolbuis of leiding, gemaakt van een soort klei. Dit type rioolbuis paste men met name in de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw toe. Tegenwoordig maakt men rioolbuizen meestal van kunststof of beton. Typisch maakt men een gresbuis van vette klein en chamotteklei. Dit levert gebakken een zeer harde en dichte steensoort op, die daarmee geschikt is als vloeistofleiding.

Naast de hoge dichtheid zorgt ook een glazuurlaag voor de waterdichtheid van de gresbuis. De harde en dichte gresbuis heeft daarnaast ook een zeer hoge resistentie tegen corrosieve stoffen en zowel lage als hoge pH-waardes.

Waarvoor gebruikt men een gresbuis?

Typisch gebruikt men een gresbuis als riool of andere vloeistofleiding. Hoewel men ze tegenwoordig vrijwel niet meer toepast bij nieuwbouw of vervanging, zijn gresbuizen op tal van plaatsen in gebruik. Dat komt omdat men zelden riolering vervangt. Een gresbuis blijkt bovendien ook zo duurzaam als gewenst bij een rioolbuis.

Vaak blijkt bij vervanging dat dit type riool nog in goede staat is. In de tijd dat de meeste riolering is aangelegd, was er minder materiaalkeuze. Hiermee was het verreweg het beste materiaal voorhanden en daarmee nog steeds volop in gebruik als rioolbuis.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred