Grondboor

Wat is een grondboor?

In het dagelijks taalgebruik bedoelt men met een grondboor een stuk handgereedschap waarmee je eenvoudig (paal)gaten graaft. Een onmisbaar hulpmiddel bij het plaatsen van een schutting, schuur of afzetting. In een professionele context zijn er ook veel machinale grondboren.

Sommige daarvan doen hetzelfde als de gewone grondboor, maar dan machinaal. Andere hebben weer een andere specifieke functie. Het maken van gaten voor leidingen of buizen. Een gewone grondboor is een eenvoudig stuk gereedschap dat je als een schroevendraaier de grond in draait. Het uiteinde van de boor bevat een lus waar aarde in vast blijft. Door na elke draai de boor omhoog te halen en de aarde eruit te kloppen, voer je de grond af.

Waarvoor gebruikt men een grondboor?

Het zetten van palen is de meest gangbare functie van een grondboor. Hierbij maak je ronde gaten tot wel een meter diep, waarin je de palen plaatst. Hierbij is het belangrijk om de palen nog een keer met een (rubberen) hamer aan te stampen. Met een beetje aarde en vocht vul je de randen dan bij.

Totdat de paal goed vaststaat. Gebruik hierbij een waterpas om te zorgen dat de paal goed recht komt te staan. Met dit gereedschap geplaatste palen dienen ter ondersteuning van allerlei houten constructies. Een hek of erfafscheiding bijvoorbeeld.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred