Grondverflaag

Wat is een grondverflaag?

Een grondverflaag is de eerste laag verf die je aanbrengt op een te verven oppervlak. Het betreft dan een basislaag die je in principe altijd overschildert. Grondverf is in de regel dan ook wit. Wel bestaan er verschillende soorten grondverf. Zo kan een grondverflaag vooral dienen om oneffenheden in het te verven oppervlak te verminderen.

De grondverflaag dient dan ook letterlijk als ondergrond voor de verflaag die vooral esthetisch bedoeld is. Op sommige ondergronden hecht verf niet goed of is de dekking een probleem. Dat geldt bijvoorbeeld voor een lichte kleur op een donkere ondergrond.

Waarom brengt men een grondverflaag aan?

Grondverf breng je aan om te zorgen voor een goede hechting en dekking van de overige verflagen. Door een goede hechting te waarborgen, maak je het uiteindelijke resultaat duurzamer. De verf zal dan minder snel afbladderen. Ook komt elke kleur in principe het best tot zijn recht op een witte onderlaag. Ook hierin voorziet de grondverflaag.

Tot slot heeft grondverf, net als gewone verf of lak, ook een beschermende functie. Dit geldt in het bijzonder voor hout of andere poreuze materialen. Dergelijke ondergronden verslechteren onder invloed van weer en wind. Een grondverflaag helpt de kwaliteit van het materiaal te behouden.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred