Hengst

Wat is een hengst?

Een hengst is in de bouwkundige betekenis van dat woord een baksteen die je verticaal, in de lengterichting in twee gelijke stukken zaagt of knipt. In metseljargon geldt deze steen ook wel als klisklezoor. Een hengst is een dun stukje baksteen, een beetje gevormd als een balkje.

Een hengst moet je dan ook niet verwarren met een geschifte steen die je horizontaal in de lengte zaagt. Dit levert als het ware twee plakjes baksteen op, in plaats van twee balkjes.

Waarvoor gebruik je een hengst?

Het doorzagen van bakstenen in specifieke maten is nodig voor het leggen van bepaalde verbanden. In de regel volstaat het gebruikte formaat baksteen voor 95 procent van de geven, maar op hoeken en bij afronding van een muur hanteer je vaak een afwijkend formaat.

Een voorbeeld van het gebruik van deze bouwkundige betekenis is op in de koppenlaag op de hoek van een kruisverband. Ook komt de specifieke afmeting van een hengst van pas bij diverse decoratieve elementen. Denk bijvoorbeeld aan de afronding van een muur of erfafscheiding. Ook kun je met behulp van deze steen decoratieve elementen in een muur zelf metselen. Hier heb je wel bijzondere vaardigheid voor nodig.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred