Houten balkenlaag

Wat is een houten balkenlaag?

Een houten balkenlaag is de complete verzameling van balken die de vloerdelen dragen. We kunnen de houten balkenlagen onderverdelen voor drie verschillende vloeren.

https://youtube.com/watch?v=82fN68X6bHg%3Frel%3D0

  1. Begane grond vloeren
  2. Verdiepingsvloeren
  3. Dakvloeren (platte daken)
Houten balkenlaag
Houten balkenlaag

Begane grond vloeren

Een houten balkenlaag voor een begane grond vloer wordt bijna nooit meer toegepast. Tegenwoordig worden de begane grond vloeren bijna altijd van beton gemaakt. Bij oudere huizen vind je deze nog wel. Soms in combinatie met een betonnen werkvloer. Houtrot is de belangrijkste reden om een houten vloer te vervangen voor een betonvloer.

Worden houten vloeren dan helemaal nooit meer toegepast voor begane grondvloeren? Dat is niet helemaal waar bij compleet houtenhuizen wordt er zeker nog wel eens voor gekozen. Alleen worden er wel maatregelen genomen om houtrot tegen te gaan. Dit kan door te kiezen voor geïmpregneerd houtenbalken of een goede laag loodmenie. Zou je geen maatregelen nemen dan is de kans dat het vocht in de houtenbalken trekt enorm groot. Natuurlijk zorgt de beluchting onder de vloeren er ook voor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd.

Ook brandwerendheid is een belangrijke factor om te kiezen voor een betonvloer

Verdiepingsvloeren

Voor de verdiepingsvloer van de eerste verdieping wordt tegenwoordig ook veel gekozen voor een betonvloer. Net als bij een begane grond vloer is een belangrijke factor brandwerendheid. Daarnaast speelt geluidsisolatie ook een belangrijke rol. Voor de zolderverdieping waar geen slaapkamers zijn wordt er nog wel regelmatig een houten vloer constructie toegepast.

Dakvloeren voor platte daken

Voor dakvloeren van bijvoorbeeld een bijkeuken of een andere aanbouw wordt bijna altijd gekozen voor een houtenbalkenlaag als draagconstructie. Daar bovenop hellinglatten of schegstukken om het dak wat afschot te geven. Daar bovenop dakplaten en op de dakplaten beloopbare isolatie. Daarop wordt dan de dakbedekking aangebracht. Hiervoor wordt vaak gekozen voor EPDM.

Aan de onderkant worden dan rachels en gipsplaten aangebracht.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred