Houtskeletbouw

Wat is houtskeletbouw?

Bij houtskeletbouw is de draagconstructie van een gebouw van hout gemaakt. De dragende elementen in muren, vloeren en daken zijn dus van hout. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht is dat vooral een constructieve realiteit.

Het skelet is in de regel niet zichtbaar aan de buitenzijde van een constructie. Vaak is het echter wel zo dat bij de toepassing van dit type bouw ook in de afwerking van de constructie voor hout wordt gekozen.

Een constructie met een houten skelet kan echter met alle traditionele bouwmaterialen worden afgewerkt, zoals baksteen, beton, pannen en bitumen, waardoor de constructie optisch niet te onderscheiden is van een constructie met een betonnen skelet.

Waarbij wordt houtskeletbouw toegepast?

In de eerste plaats wordt houtskeletbouw uit duurzame overwegingen toegepast. Hout is duurzaam en hernieuwbaar materiaal. Het is ook lichter en flexibeler, waardoor het in veel opzichten beter te hanteren is dan de meeste alternatieven.

Door de nieuwste inzichten in het bewerken en bewaren van hout is de toepassing van hardhout in de meeste gevallen ook niet nodig. Hout is flexibeler en beter bewerkbaar dan beton. Dat maakt dat sommige complexere vormen goedkoper uit te voeren zijn met een houten draagconstructie.

Het toepassen van houtskeletbouw vraagt om wel iets meer akoestische isolatie en vochtbescherming. Bij toepassing hiervan is er geen kwaliteitsverschil tussen houtskeletbouw en andere gangbare constructies.

houtskeletbouw
houtskeletbouw

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred