Jaloezie

Wat is een jaloezie?

Een jaloezie is een vorm van zonwering binnen een pand. Kenmerkend aan jaloezieën zijn de lamellen. Horizontale stroken die je met één handeling kantelt om zo de hoeveelheid licht die doorkomt te vergroten of te verkleinen. Doordat de lamellen in stroken gevormd zijn, laten zij maximaal licht door wanneer de jaloezieën recht hangen.

Door ze te kantelen worden de openingen tussen de lamellen kleiner, totdat deze helemaal verdwijnen. Qua verduistering is een jaloezie dan vergelijkbaar met een gordijn. Een jaloezie is doorgaans van kunststof gemaakt, al komen hout en aluminium ook voor.

Waarvoor gebruik je jaloezieën?

Het beperken van de inval van al te fel zonlicht is wenselijk in vrijwel alle soorten gebouwen. Zowel in gebouwen met een woonfunctie als in kantoren en werkplaatsen. Daarvoor is deze vorm van zonwering een eenvoudige oplossing. Het grote voordeel van een jaloezie is dat je de hoeveelheid licht die binnenvalt makkelijk controleert.

Hiervoor gebruik je meestal een kunststof roede. Daarnaast zijn jaloezieën ook in hun geheel op te halen of neer te laten. Als je de doorlaat van daglicht helemaal niet wil beperken is dat met een jaloezie mogelijk. Zo is de jaloezie een van de meest flexibele zonweringen voor in panden.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred