Kalibreren

Wat is kalibreren?

Elk meetinstrument heeft in principe een (al dan niet beperkte) afwijking en kalibreren is niets anders dan het bepalen daarvan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is kalibreren niet het herstellen van de afwijking, zodat het instrument weer perfect nauwkeurig is.

In plaats daarvan kan de afwijking worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een kalibratierapport, zodat je metingen met het instrument hiervoor corrigeert. Indien je de vastgestelde afwijking ook corrigeert, spreek je van ‘afregelen’ of ‘justeren’.

De term kalibreren is gerelateerd aan de term ‘kaliber’, waarmee men (vooral vroeger) verwijst de naar de zwaarte van een vuurwapen of kanon en dus in feite de afwijking tussen verschillende wapens mee aanduidt.

Waarom kalibreer je?

Vanzelfsprekend is het doen van zeer nauwkeurige metingen bij sommige constructieprocessen absolute noodzaak. Tegelijk is de nauwkeurigheid van meetinstrumenten eindig. Door te kalibreren bepaal je de afwijking in een meetinstrument en kom je, zelfs met een instrument dat niet 100 procent nauwkeurig is, tóch tot een nauwkeurige meting.

In de praktijk gebruikt men de term kalibreren voor zowel de vaststelling van de afwijking als het afregelen en vastleggen van de aanpassingen en eventuele nieuwe afwijking in een kalibratierapport.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred