Kanaalplaatvloer

Wat is een kanaalplaatvloer?

Een kanaalplaatvloer is een prefab systeemvloer van gewapend beton. De vloerdelen bevatten cilindervormige kunststof kanalen die maken dat de ze lichter worden. Een kanaalplaatvloer heeft een groot draagvermogen en dient enkel nog met een dekvloer te worden afgewerkt.

Omdat de constructieve vloer in kanaalplaten geheel prefab is uitgevoerd, kunnen leidingen het beste in de dekvloer worden verwerkt. Opname van leidingen in de vloer zelf kan gevolgen hebben voor de constructieve sterkte en leidt ertoe dat er bijvoorbeeld een dikkere schil moet worden toegepast.

Een kanaalplaatvloer is vatbaar voor vochtproblemen, wanneer de kanalen aan de uiteinden niet goed met doppen worden afgesloten. De toepassing van kanaalplaatvloeren leidt vaak tot herkenbare naden tussen de vloerdelen. Deze kun je zodanig afgewerken dat ze onzichtbaar worden, maar vaak gebeurt dat niet.

Waarvoor worden kanaalplaatvloeren gebruikt?

Kanaalplaatvloeren worden veelvuldig toegepast in woning- en utiliteitsbouw. Deze prefab vloerdelen zijn snel toe te passen en vereisen geen stempels of bekisting. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor massaproductie. Mede ook omdat de vormvrijheid van kanaalplaten beperkter is dan die van bijvoorbeeld breedplaatvloeren.

Kanaalplaten kun je toepassen zowel als verdiepingsvloeren als vloerdelen voor de begane grond.Voor deze laatste functie voorzie je de kanaalplaatvloeren met een thermische isolatielaag.

Wat zijn de voordelen:

Met een kanaalplaatvloer bespaar je veel beton in vergelijking met een massieve betonvloer. Doordat de vloer hierdoor ook lichter is, bespaar je automatisch ook op de wapening van de vloer. De meeste vloeren zijn volledig recyclebaar en er wordt geen afval gebruikt bij het productieproces. Doorgaans is de montage eenvoudig en snel.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred