Keermuur

Wat is een keermuur?

Een keermuur of keerwand houdt een bepaalde hoeveelheid water of grond op zijn plek. Bijvoorbeeld in de nabijheid van een helling. Kenmerkend aan een keermuur is dat deze aan één zijde aan veel druk onderhevig is. Hetgeen gekeerd wordt door de muur drukt aan één zijde.

Dat stelt eisen aan het materiaal waarvan de muur gemaakt is, maar ook aan hoe deze gestut is. Dat kan met stempels of door de muur of wand diep in de grond te verankeren, al dan niet met een T-ligger. Keermuren zijn in de regel dan ook gemaakt van staal of beton, omdat veel andere materialen onvoldoende stijfheid hebben.

Waarvoor gebruik je een keermuur?

Met een keermuur hou je grond, water of andere massa bij een hoogteverschil toch op zijn plek. Zonder de keermuur leidt het hoogteverschil tot verschuiving van de massa. Een voorbeeld van de toepassing van een keermuur is bij een weg op een berghelling. Hier zorgen afbrokkelend steen en schuivende grond eventueel voor een blokkade van de weg of eventueel de verzakking daarvan. Een keermuur houdt dan eventueel zowel de weg als de massa erboven op de plek en voorkomt schuiven en verzakken.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred