Klamplaag

Wat is een klamplaag?

Een klamplaag is een laag gemetselde (bak)stenen die je tegen een bestaande muur aan metselt. Kenmerkend aan deze laag is dat er niet per se hechting, of hooguit wat mortel, tussen de oorspronkelijke muur en de laag zelf zit. Daarnaast metsel je een klamplaag met stenen op hun kant. Je hebt dus minder stenen nodig voor hetzelfde oppervlak als in de oorspronkelijke muur zitten.

Hierdoor is de klamplaag ook dunner dan een reguliere muur, die je in principe met liggende stenen metselt. Men spreekt ook wel van een klampmuur. Verschil tussen een klampmuur en een klamplaag is dat je die laatste tegen de oorspronkelijke muur aan metselt.

Waarvoor gebruik je een klamplaag?

Een klamplaag gebruik je om de vochtwerende functie van een muur te vergroten of om een muur te verzwaren. Omdat je de laag tegen de oorspronkelijke muur aan metselt, maak je deze feitelijk dikker. Dat is soms wenselijk vanwege vocht of isolatie. In dat laatste geval is een klampmuur of ander soort voortzetmuur geschikter, omdat deze ruimte laat voor een spouw.

Typisch past men een klamplaag toe in kelders of andere vochtige ruimtes. Deze zijn minder geschikt voor andere soorten (voorzet)wanden, zoals bijvoorbeeld van gips.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred