Knelplank

Wat is een knelplank?

Een knelplank is een (meestal houten) plank die ter hoogte van de dakvoet van een rieten bevestigd is. Deze plank bevindt zich typisch zo’n 15 cm boven de dakvoet, onder de rieten dakbedekking. Deze plank tilt het riet aan de onderzijde iets op, waardoor het onder spanning komt te staan.

De knelplank staat haaks op de richting van het dakschild en vormt zo als het ware een goot. Het opvangen van vocht is echter niet de functie van een knelplank. Voor de ventilatie onder het riet en de afvoer van water bevat een typische knelplank dan ook meestal gaten. Bij de nok van een rieten dak vinden we een vergelijkbaar onderdeel, dit heet een knellat.

Waarvoor gebruik je een knelplank?

De belangrijkste functie van een knelplank is het optillen of onder spanning brengen van het riet, waardoor vocht beter van het dak afloopt en niet terugslaat op de gevel. Ook voorkomt een knelplank dat wind onder het dak kan slaan en zo het dak beschadigt.

De spanning ontstaat door het gewicht van de vaak dikke rietlaag en zorgt dat water op die plek minder goed in de dakbedekking trekt. Het water blijft zo beter aan de dakoppervlak en slaat zo minder snel terug op de gevel.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred