Koppelanker

Wat is een koppelanker?

Een koppelanker, ook wel koppelplaat genoemd, is een profiel, meestal van staal of aluminium, dat twee balken of houten elementen verbindt. In feite is het een plaatje met meerdere schroefgaten dat je over beiden houten onderdelen legt. Door schroeven in de schroefgaten te draaien, bevestig je beide delen aan elkaar.

In principe gebruik je een koppelanker wanneer je twee balken of planken in de lengterichting wil vastmaken. Voor hoeken gebruik je een hoekanker. Een koppelanker is een zeer veelzijdig hulpmiddel dat in tal van situaties en projecten van pas komt.

Waarvoor gebruik je een koppelanker?

Je gebruikt een koppelanker voor het aan elkaar bevestigen van twee houten delen of constructies. Merk hierbij op dat zo’n verbinding altijd zwakker is dan wanneer de constructie uit één geheel bestaat. Eventueel pas je meerdere ankers toe om de constructie zo meer stevigheid te geven.

Koppelankers zelf zijn trouwens een categorie op zich. De meeste bouwmarkten en groothandels bieden dan ook tal van varianten. Het is verstandig om je van tevoren goed te beraden op welk type koppelanker het beste past bij jouw project.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred