Leemsteen

Wat is een leemsteen?

Leemsteen is een steensoort die in de zon gebakken wordt of vervaardigd uit machinaal geperste leemklei. Traditioneel droogt men de stenen van leem in rechthoekige mallen. Het is een van de oudste toegepaste steensoorten, die al vele millennia worden toegepast. Met name in droge en warme streken.

Leem zelf is een mengsel klei, zand of silt en stro of zaagsel. Na langdurige droging ontstaat een harde steen, die nog steeds veel zachter is dan gebakken steensoorten. Dit maakt deze steensoort ongeschikt om hoog mee te bouwen.

Waarvoor gebruikt men leemsteen?

Leemsteen wordt tegenwoordig nog steeds veel toegepast in het Midden-Oosten en Afrika. Dat is niet zozeer vanwege de afwezigheid van andere bouwmaterialen, maar ook vanwege de uitstekende thermische isolatie, die in woestijngebieden zowel in de warmte overdag als in de kou ’s nachts van pas komt.

Leemsteen is ook een zeer goedkoop bouwmateriaal. In Nederland zijn leemstenen beschikbaar voor over het algemeen niet-dragende constructieve toepassing, zoals het maken van een tussenwand. Tot een ruime eeuw geleden gebruikte men leem met name in Zuid-Nederland veel om wanden van te maken, op basis van bijvoorbeeld gevlochten wilgentakken.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred