Lessenaarsdak

Wat is een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak is een hellend dak dat, in tegenstelling tot een zadeldak, slechts uit één schild bestaat. Het lessenaarsdak heeft daarmee optisch wel iets weg van een lessenaar – de typische schoolmeubels uit het verleden. Dit type dak is relatief eenvoudig te realiseren en heeft dezelfde waterafvoerende eigenschap als elk ander hellend dak.

Daar staat tegenover dat dit vaak – al hangt dat van het ontwerp af – ten koste gaat van de ruimte boven de dakvoet. Voor een (ruime) zolderverdieping biedt dit type dak vaak geen ruimte. Dit geldt met name wanneer met kiest voor een relatief flauwe helling in het dak.

Waarom wordt een lessenaarsdak toegepast?

Een lessenaarsdak is constructief eenvoudig en goedkoop. Qua dakbedekking biedt dit type dak meer mogelijkheden dan een zadeldak, waarbij men in de praktijk meestal voor dakpannen kiest. Bij een lessenaarsdak is bitumen, of andere bedekkingen die men typisch op platte daken ziet, ook een optie.

Tegelijkertijd geeft men de voorkeur aan lessenaarsdaken boven platte daken omdat die laatste soms problemen krijgen met de waterafvoer en op dat punt in ieder geval onderhoudsgevoelig zijn. Vanwege de constructieve eenvoud past men lessenaarsdaken vaker toe op bijgebouwen als schuren en opslagruimten, dan op gebouwen met een verblijfsfunctie. Dit is een zin over leidak voor testen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred