Lijstwerk

Wat is lijstwerk?

Lijstwerk zijn over het algemeen decoratieve profielen die men aan zowel de binnen- als buitenzijde van een constructie toepast. In de regel accentueert lijst werk de overgang tussen twee delen van een constructie.

Voorbeelden hiervan zijn de overgang tussen een muur en het plafond en die tussen een deur- of raamopening en de gevel. Maar denk ook aan een band in een muur of gevel, of de architraaf tussen de opening van een binnendeur en de muur waarin deze opening zich bevindt. Een vorm van lijstwerk die je in Nederland nog veel aantreft is de kooflijst die overgang markeert tussen muur en plafond. Met name in panden uit de 19de tref je deze nog veel aan.

Waarvoor gebruikt men lijstwerk?

Lijstwerk is in vrijwel alle gevallen primair decoratief en heeft zelden een constructieve functie. De meeste soorten lijstwerp past men vrijwel niet meer toe. Het zijn extra elementen zonder constructieve betekenis, die kostenverhogend werken. In het moderne functionele denken over bouw en architectuur is er nauwelijks ruimte voor lijst werk, dat terecht als klassiek wordt ervaren.

Tot een ruime eeuw geleden was lijstwerk echter standaard in de meeste gebouwen, inclusief woningen. Verreweg de meeste panden die uit deze periode resteren komen uit de 19de eeuw. Maar ook in middeleeuwse panden die bewaard zijn gebleven, tref je nog veel lijst werk aan.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred