Mastgoot

Wat is een mastgoot?

Een mastgoot is een veelvoorkomend type dakgoot met een halfronde vorm. Aan deze vorm dankt de mastgoot zijn naam. Van oudsher maakte men dit type goot van een uitgeholde halve paal of mast. Tegenwoordig maakt men mastgoten meestal van zink en ook steeds vaker van kunststof.

Een typische mastgoot ligt in een beugel, die vaak extra versterkt is. Dit is om piekbelastingen op te kunnen vangen, bijvoorbeeld bij overvloedige sneeuwval. Een mastgoot dient ook bestand te zijn tegen het plaatsen van een ladder, zodat je schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden aan de goot kunt doen.

Waarvoor gebruik je een mastgoot?

De primaire functie van een mastgoot is het opvangen en afvoeren van regenwater van het dak. Een mast goot bevindt zich dan ook aan de onderzijde van een schuin aflopend dak, zodat al het hemelwater richting de mastgoot stroomt. Een goed geplaatst en onderhouden mast goot is zeer effectief in het afvoeren van hemelwater.

Regelmatig onderhoud is echter wel nodig. Soms verzamelt zich mos van het dak en/of gevallen blad. Dit kan op termijn lekkages veroorzaken. Tenminste één keer per jaar het vuil uit de goot verwijderen, voorkomt dergelijke problemen en houdt de afwatering in goede staat.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred