Muurkruising

Wat is een muurkruising?

Waar sprake is van een muurkruising snijden twee muren elkaar onder een hoek en lopen deze, optisch, door elkaar heen. Daarin verschilt een muurkruising van een situatie waarin de ene muur uitkomt op de andere. Bij een muurkruising lopen beide muren na het contact weer door.

In constructies binnen en buiten komen muurkruisingen voor. Met name binnen zijn deze gebruikelijk. Het gaat dan vaak niet om een muur kruising in technische zin, maar wand of muur die uitkomt in een ander en waarvan in het verlengde ook een wand ligt, die op zichzelf staat.

Waarvoor gebruik je een muurkruising?


De logische functie van een muurkruising is het opdelen van een ruimte met muren of wanden of ten behoeve van een afscheiding. Daarbij hoeven muren of wanden niet in elkaars verlengde te liggen, om zo een muur kruising te vormen. Wel biedt het meer stevigheid om muren in elkaars verlengde te maken.

Bij muurkruisingen buiten speelt ook het optisch effect mee. Het creëert een prettige aanblik wanneer twee muren kruisen en dus denkbeeldig door elkaar heen lopen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred