Nanometer

Wat is een nanometer?

Een nanometer is een van de kleinste maateenheden die nog enige praktische betekenis heeft. Al is een nanometer extreem klein. Een miljardste van een meter, of 0.000001 mm. Dat komt overeen met de lengte van vijf atomen. Niet iets dat je betrouwbaar opmeet met normale meetapparatuur.

Bij het produceren van zeer geavanceerde computeronderdelen wordt wel op deze schaal gewerkt. Ook voor de productie van zonnecellen staan er praktische toepassingen van nanotechnologie op stapel. Dit betreft vooralsnog echter hoofdzakelijk theorie.

Waarvoor gebruikt men nanometers?

Vanwege de zéér beperkte afmeting van een nanometer is de praktische toepassing ervan beperkt. Nanometers zijn vooral relevant in een natuurkundige context. Zo spreekt men vaak van zogeheten nanotechnologie. Apparaatjes of voorwerpen die zich op deze schaal bevinden hebben namelijk diverse voordelen.

Deze zijn in te zetten om ziektes te bestrijden in het menselijk lichaam of letsel te repareren. Ook voor computertechnologie is deze schaal veelbelovend. Omdat het maken van iets op dergelijke schaal vooralsnog niet mogelijk is, beperken deze toepassingen zich voorlopig tot theorie.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred