NAP

Wat is NAP?

NAP is de gangbare afkorting van Normaal Amsterdams Peil, waarmee men de hoogte van de zeespiegel in de Noordzee bedoelt. In werkelijkheid is de relatie niet bijzonder sterk. Dat wil zeggen: de zeespiegel in Nederland varieert nogal met het tij en het seizoen.

NAP geldt dan ook vooral als referentiewaarde voor de hoogte van onder meer land en constructies en niet zozeer een getrouwe weergave van de hoogte van de zeespiegel op een bepaald moment. De werkelijke hoogte van het Normaal Amsterdams Peil ligt nabij de hoogte van het water in het IJ, vóór de afsluiting in 1872.

Tegenwoordig volgen satellieten nauwkeurig de hoogte van het zeewaterpeil, zodat er toch een actueel en lokaal beeld is van de hoogte van de zeespiegel.

Waarvoor dient het NAP?

Het NAP is de referentiewaarde die men gebruikt voor de hoogte van land. Voor de hoogte van constructies is het gebruikelijk dat men de hoogte ten opzichte van het maaiveld hanteert. De hoogte van het maaiveld zelf is dus wat in meters ten opzichte van het NAP wordt uitgedrukt.

Kenmerkend aan Nederland is dat een groot deel van het landoppervlak, met name in West-Nederland, zich onder NAP bevindt. Tot wel een kleine zeven meter, iets ten noordoosten van Rotterdam. Over het algemeen is het zo dat de westelijke helft van Nederland verder daalt, tot wel enkele centimeters per eeuw.

Voor de hoger gelegen oostelijke helft van Nederland geldt precies het tegenovergestelde.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred