Nulwoning

Wat is een nulwoning?

Een nulwoning is een nul-op-de-meterwoning of een energieneutrale woning. Het betreft een woning die, over een heel jaar gemeten, niet meer energie verbruikt dan opwekt. Met andere woorden: er is geen sprake van een netto energieconsumptie. Een nulwoning is aangesloten op het elektriciteitsnet en eventueel ook op een warmtenet, maar compenseert alle energie die hiervan wordt afgenomen.

Bijvoorbeeld door op zonnige dagen meer stroom op te wekken met zonnepanelen dan een huis op dat moment verbruikt in de woning. Deze energie levert men dus terug op het net, waardoor uiteindelijk balans of zelfs een overschot ontstaat.

Nulwoningen beschikken in principe niet over een gasaansluiting en worden verwarmd met bijvoorbeeld een warmtepomp. Goede isolatie is dan ook een kenmerk van een nulwoning.

Waarvoor dient een nulwoning?

Nulwoningen zijn belangrijk voor het realiseren van de energietransitie. Weliswaar zijn particuliere huishoudens in Nederland verantwoordelijk voor slechts 20 procent van de energieconsumptie, maar het verduurzamen hiervan is relatief eenvoudig. Enerzijds door bestaande woningen, waar mogelijk, te verduurzamen.

Anderzijds door nieuwe woningen duurzaam te bouwen. Inmiddels zijn nieuwbouwwoningen verplicht nul-op-de-meter. Het doel hiervan is dat men vrijwel de gehele energiebehoefte van Nederlandse huishoudens duurzaam en liefst ook lokaal opwekt. Ook gelden nulwoningen als comfortabel.

Door de uitstekende isolatie blijft de woning in de winter lekker warm. En hoewel de bouw en daarmee de aanschaf van een nulwoning vooralsnog iets kostbaarder is dan een oudere woning, betaalt zich dit terug in een structureel lagere energierekening.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred