Opdekdeur

Wat is een opdekdeur?

Een opdekdeur is een type deur dat men vooral binnen gebruikt. Kenmerkend aan dit type deur is het feit dat de deur bij sluiten deels over het kozijn heen valt. Hierin verschilt een opdekdeur van een stompe deur, die geheel in de sponning van het kozijn valt. Meestal bevestig je een opdekdeur aan paumelles.

Dit zijn uitstekende scharnieren waar je de deur relatief makkelijk in en uit tilt. Wanneer je een deur uit het scharnier kunt tillen, is in principe sprake van een opdekdeur. In zijn algemeenheid gelden opdekdeuren als relatief voordelige en praktische optie voor binnenshuis. Stompe deuren gelden als iets luxer.

Waarvoor gebruik je een opdekdeur?

Een opdekdeur is een praktische oplossing voor binnendeuren, mede omdat je deze deuren eenvoudig plaatst en verwijdert. Bij stompe deuren is dat iets lastiger, wat bij verfwerkzaamheden of klussen wat meer ongemak oplevert. Juist voor binnen zijn opdekdeuren geschikt, omdat het over de sponning van het kozijn heen vallen dit type deur gevoelig maakt voor forceren.

In de regel zijn buitendeuren dan ook altijd stomp. Hier zet men minder eenvoudig een koevoet of ander breekgereedschap tussen. Ook een opdekdeur kun je trouwens prima afsluiten. Deze valt deels wel in de sponning, waardoor deze is af te sluiten en ook en slot kan bevatten.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred