Optrede

Wat is een optrede?

Een optrede is een maatvoering die specifiek relevant is bij de plaatsing of renovatie van trappen. De optrede is de verticale afstand tussen het oppervlak van een traptrede tot het oppervlak van de trede erboven of eronder. Het is dus feitelijk de hoogte van een enkele trede op een trap.

Daarmee is de optrede een belangrijke maat bij het ontwerpen en plaatsen van trappen. Wanneer een object bijvoorbeeld gebruikt wordt door mensen die minder mobiel zijn, verdient een ontwerp met lage maatvoering de voorkeur. In dit verband gebruikt men ook het begrip ‘aantrede’ waarmee men de diepte van een traptrede aanduidt.

Waarvoor gebruik je een optrede?

Vanzelfsprekend is een optrede een belangrijke maat bij het ontwerpen en plaatsen van trappen. Als de ruimte beperkt is – het trapgat niet al te groot – kiest men sneller voor zowel een grote optrede als kleine aantrede. Qua gebruiksgemak verdient dat natuurlijk niet de voorkeur.

Een trap met een gemiddelde optrede en grote aantrede ervaren de meeste mensen als het meest comfortabel. Zo’n trap neemt echter wel relatief veel ruimte in, waardoor er in de praktijk altijd sprake is van een compromis bij het ontwerpen en plaatsen van trappen in gebouwen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred