Panlat

Wat is een panlat?

Lees hier alles over een panlat. Panlatten zijn de horizontale, meestal houten latten waarop de dakpannen van een gebouw rusten. Behalve dat de dakpannen op de panlatten rusten, tillen zij deze als het ware ook boven het dakbeschot uit, waardoor er ventilatie plaatsvindt en vocht uit het isolatiemateriaal in het dakbeschot kan ontsnappen.

De panlat afstand moet zijn afgestemd op de grootte van de dakpannen, zodat deze er goed op kunnen rusten. Panlatten zijn doorgaans relatief dun uitgevoerd (22×50 mm), wat gelet op hun primaire functie voldoende is.

Het maakt ze echter kwetsbaar bij dakwerkzaamheden, wanneer er op het dak gelopen wordt. Dikker panlatten maken het dak hiertegen bestendig.

Waarvoor wordt een panlat gebruikt?

Panlatten verbinden het dakbeschot met de (waterdichte) dakbedekking en zorgen voor vocht afdrijving uit het dakbeschot en de pannen. Panlatten rusten op het dakbeschot, dat op haar beurt weer rust op de spanten van het dak.

De pannen en de panlatten waarop zij rusten zijn dan ook doorgaans het zwakste punt van een dak en de reden dat daken doorgaans niet belopen kunnen worden. Zolang het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld, zoals bij water of sneeuw het geval is, is dat geen probleem.

Wat zijn de afmetingen van een Panlat?

De standaard afmetingen van een panlat zijn:

Kopmaat: 22x50mm.

Al worden ze panlatten ook wel met andere kopmaten aangeboden:

  • 24×37 mm
  • 21×48 mm

Verschillende lengtematen die in de handel verkrijgbaar zijn:

  • 240 cm (2400 mm)
  • 270 cm (2700 mm)
  • 300 cm (3000 mm)
  • 360 cm (3600 mm)
  • 420 cm (4200 mm)
  • 450 cm (4500 mm)
  • 480 cm (4800 mm)
  • 540 cm (5400 mm)

Je hebt dus keuze genoeg wat lengte maten betreft.

Van welk houtsoort is een panlat gemaakt?

Panlatten worden van vurenhout gemaakt. Soms zijn panlatten ook verkrijgbaar in geïmpregneerd vurenhout.

Hoe zet je voor panlatten vast?

Panlatten kun je vastzetten met behulp van schroeven of je kunt ze vastnieten. Panlatten kunnen snel splijten tijdens het vastschroeven daarom zie je dat er steeds meer wordt gekozen voor het vastnieten van panlatten.

Hoe reken je de gemiddelde hart op hart afstand tussen de panlatten uit?

De afstand tussen de panlatten is afhankelijk van de gekochte pannen. Het is daarom van belang dat je de gemiddelde afstand weet tussen de panlatten. De gemiddelde afstand tussen je panlatten kun je uitrekenen door 10 pannen zo neer te leggen dat ze zo maximaal mogelijk zijn uitgerekt. Je meet dan deze lengte op. Daarna leg je de 10 pannen gedrukt neer dus zo dicht mogelijk in elkaar geschoven. Dan meet je ook deze lente op.

Tel de uitgerekte lente + de ingedrukte lengte bij elkaar op en deel deze maat door 20. Nu weet je de gemiddelde hart op hart afstand die je tussen je panlatten moet houden.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred