Poer

Wat is een poer?

Een poer is een verbreding aan het uiteinde van een kolom of pijler. Poeren kunnen zowel aan de basis van een pijler of kolom staan, als aan de bovenkant. In beide gevallen is de functie enigszins vergelijkbaar, namelijk het verdelen van de kracht over een groter oppervlak. Vaak is een poer van een ander materiaal gemaakt dan de kolom of pijler.

Zo rust een stalen kolom vaak op een betonnen poer of voet. Deze dient in dit geval ook ter voorkoming van het wegslaan van de kolom, door water of een voertuig.

Waarvoor gebruik je een poer?

Een poer verdeelt de krachtoverbrenging van een pijler of kolom over een groter oppervlak en biedt daarnaast aan de basis van een pijler een solide basis die het wegslaan ervan voorkomt. Een andere functie van poeren is de basis van een (houten) fundering. Aan de basis zijn houten funderingspalen het meest gevoelig voor rot.

Door hier betonnen poeren te gebruiken, is de fundering minder gevoelig voor rot. Aan de bovenzijde van een kolom voorkomt een poer het doorzakken of instorten van de vloer, door een groter deel te ondersteunen, maar vooral de krachtoverbrenging van de kolom over en grote oppervlak te verdelen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred