RAL-kleuren

Wat zijn RAL-kleuren?

RAL is een uit Duitsland afkomstige kleurklassering. Door middel van een RAL-code verwijs je heel nauwkeurig naar een bepaalde kleur. Bij (bouw)projecten is het vanzelfsprekend belangrijk om spraakverwarring over kleuren te voorkomen en heel nauwkeurig opvolging te geven aan een ontwerp.

Door in een vroeg stadium te verwijzen naar de RAL-code van verf en materialen, voorkom je dat het uiteindelijke resultaat verschilt van het ontwerp of de verwachtingen. Het RAL-systeem dateert van 1927. Toen volstond een relatief eenvoudige classificatie van kleuren. Tegenwoordig zijn er maar liefst drie separate RAL-kleursystemen. Hiermee komt men tegemoet aan de vraag naar meer kleuronderscheid voor bijvoorbeeld digitale toepassingen.

Waarvoor gebruikt men RAL-kleuren?

In de praktijk gebruikt men RAL-kleuren om nauwkeurig naar een kleur te verwijzen. Praktijkvoorbeelden zijn architecten die een wand in een specifieke kleur voorzien of een gemeentelijke vergunningsaanvraag waarin je nauwkeurig de kleur specificeert van het object dat je wil plaatsen. Ook kies je verf in principe op basis van een RAL-kleur. Het voordeel daarvan is dat je precies dezelfde verf bijbestelt, wanneer je tekortkomt.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred