Rietdekken

Wat is rietdekken?

Rietdekken is het aanbrengen van rieten dakbedekking. Riet was in vroeger tijd een gangbare dakbedekking. Het is ruim beschikbaar en goedkoop. Zeker toen gebakken dakpannen nog niet of nauwelijks beschikbaar waren. Tegenwoordig is rietdekken relatief duur en kiest hier uitsluitend voor vanwege de monumentale status van een pand of omdat het mooi gevonden wordt.

Zowel in aanleg als in onderhoud is riet relatief duur. Daarnaast isoleert het ook slechter. Dat komt niet door het riet zelf, dat in beginsel juist goed isoleert, maar wel door de extra ventilatie die nodig is om het riet langer in goede staat te houden.

Wanneer dek je met riet?

Vanuit kosten of effici├źntie geredeneerd is er geen goede reden om voor rietdekken te kiezen. Riet dient een specialist aan te brengen en brengt ook een groter brandgevaar met zich mee. Tegelijk is een rieten dak, zeker op vrijstaande, landelijke woningen, zeer fraai. Veel mensen kiezen dan ook zeer bewust voor riet.

Het riet dat men hiervoor gebruikt is tegenwoordig vaak uit het buitenland afkomstig. Het aanbrengen van een rieten dak is iets waar je eigenlijk al bij het ontwerp van de constructie rekening mee houdt. Een ander soort dakbedekking door riet vervangen is in de praktijk zeer lastig.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred