Rookmelder

Wat is een rookmelder?

Een rook- of brandmelder meet in de lucht of er sprake is van een (beginnende) brand. Een typische melder werkt met behulp van een lichtbron en een sensor. Zolang het licht in de rookmelder de sensor volledig bereikt, zal het alarm niet afgaan. Wanneer het licht door rook of andere onzuiverheid in de lucht onderbreekt, gaat de melder af.

Rook
Rook

Andere soorten brandmelders werken op basis van temperatuur, temperatuurstijging of vlammendetectie. Wanneer een rookmelder afgaat geeft deze een harde, hoge alarmtoon die voor enige overlast kan zorgen. Soms piept een melder zachter, met tussenpozen. Dit betekent dat de batterijen in de melder aan vervanging toe zijn.

In Nederlandse woningen die na 2012 gebouwd zijn, dien je brandmelders verplicht op het stroomnet aan te sluiten.

Wanneer wordt een rookmelder gebruikt?

Een rookmelder wordt gebruikt als preventieve maatregel tegen brand. In het bijzonder om mensen in een pand te waarschuwen zodat zij tijdig naar buiten kunnen. Secundair draagt een rookmelder bij aan het beperken van brandschade door het vroegtijdig signaleren van brand. Omdat rook de rookmelder daadwerkelijk moet bereiken, is het in de regel nodig om meerdere rookmelders te gebruiken ten behoeve van een optimale brandveiligheid.

In principe zou elke ruimte over een eigen brandmelder moeten beschikken, al is het in de praktijk voldoende om belangrijke vluchtroutes en plaatsen waarop brand sneller ontstaat (keuken, bij apparatuur) van een melder te voorzien.

Rookmelder
Rookmelder

Het is altijd slim om rookmelders te gebruiken voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van je kinderen.

Hoeveel  rookmelders heb ik in mijn huis nodig?

Deze vraag is niet zo heel makkelijk te beantwoorden omdat elk huis zijn eigen afwegingen heeft. Locaties waar je rookmelders wilt hebben hangen zijn:

  1. Keuken
  2. Bij de droger en wasmachine.
  3. In de ruimte waar de CV hangt. Hier hang je ook een koolmonoxide melder.
  4. In de gang bij de meterkast.
  5. Op de overloop
  6. Bij de airco’s
  7. Bij de PC’s
  8. En waar ook eventueel nog andere apparatuur staat.

Rookmelders testen

Hoe vaak moet je een rookmelder testen? 1 x per jaar moet je de rookmelder testen.

Vervang dan ook gelijk de batterij zodat je zeker weet dat hij er weer tegen kan. Je kunt dit zelf doen of laten doen door een bedrijf.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred