Steunbeer

Wat is een steunbeer?

Met een steunbeer worden massieve, hoge stenen muren ondersteund. Deze hulpconstructie zie je veel bij kerken en andere oude gebouwen. Hoog bouwen was in de middeleeuwen lastig en hoge constructies konden hun eigen gewicht maar met moeite dragen. Hoe hoger de constructie, hoe dikker de muren daarvan moesten zijn. Het gebruik van steunberen verlichtte de noodzaak tot dikkere muren, omdat deze veel van de zijwaartse druk opvangen.

Steunberen lopen over het algemeen schuin toe naar de muur die ze ondersteunen en zijn aan de bovenkant het smalst. Soms ondersteunen ze niet de gehele muur, maar zijn ze daarmee slechts op enkele punten via luchtbogen verbonden. Men spreekt van een steunbeer als de diepte van de constructie groter is dan de breedte. Wanneer deze breder is, spreken we van een pilaster.

Waarvoor worden steunberen gebruikt?

Steunberen maakte het mogelijk om hoog te bouwen. Dit was een noodzakelijke versteviging voor de meeste grote kerken die in de middeleeuwen gebouwd zijn. Ze dienen vooral om de spatkrachten af te voeren. Deze ontstaan door het gewicht dat het bovenliggende deel van de constructie uitoefent op de zijwanden daarvan. H

et gewicht van het dak en het bovenliggende deel van de muur drukt de muur als het ware naar buiten toe. De steunbeer voorkomt dit ‘bollen’ door middel van tegendruk en zorgt zo dat de constructieve stevigheid en vorm van de constructie niet lijden onder spatkrachten. Met het latere gebruik van lichtere, gebakken steensoorten en later staal, werden steunberen constructief overbodig.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred