Tengel

Wat is een tengel?

Een tengel is een houten lat die onderdeel is van een pannendak. Tengels breng je aan tussen het dakbeschot en de panlatten en lopen van de dakvoet tot aan de nok. Waar panlatten horizontaal worden aangebracht om de dakpannen te dragen, ligt een tengel dus verticaal.

Men spreekt ook van tengels wanneer er latten aan de binnenzijde van een muur worden bevestigd, waartegen een wand van plaatmateriaal wordt gemaakt. Op dit plaatmateriaal wordt dan vervolgens de definitieve afwerking van de wand aangebracht.

Wat is de functie van een tengel?

Tengels bevorderen de ventilatie onder de dakpannen. Ook tillen ze de panlatten als het ware iets op, boven het dakbeschot. Dat is belangrijk omdat er anders doorslaand regenwater kan blijven staan achter de horizontale panlatten. Langs een verticale tengel kan eventueel water probleemloos naar beneden vloeien. Ook in een muur voorkomt een tengel dat vocht van de ene naar de andere laag overgaat.

Met name ouderen gebouwen hebben muren die veel vocht opnemen. Dit vocht trekt geleidelijk naar binnen waar het tot vochtplekken en -schade leidt aan de binnenmuren. Door een voorzetwand te bevestigen op tengels voorkom je dat vocht uit de buitenmuur naar binnen trekt.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred