Tochtstrip

Wat is een tochtstrip?

Een tochtstrip is een strip die ramen, deuren en andere openingen beter sluitend maakt. Vaak bestaat een tochtstrip daarvoor uit een hard en zacht deel. Het harde deel bevestig je aan het kozijn of de dorpel – bij een deur spreekt men wel van een dorpelstrip – waarna het raam of de deur dichtvalt over het zachte deel.

Dit zachte deel bestaat dan bijvoorbeeld uit rubber of een borstel. Zo beschadigt het raam of deur niet, terwijl de kieren die er anders zouden zijn zo beter gedicht worden. Een tochtstrip zelf isoleert overigens niet of nauwelijks.

Waarvoor dient een tochtstrip?

Door tochtstrips te plaatsen, ga je kieren en tocht als gevolg daarvan tegen. Het afdichten van kieren met tochtstrips is dan ook een belangrijke en tegelijk laagdrempelige manier van isolatieverbetering. Strips plaatsen is namelijk relatief voordelig, terwijl het veel warmtebehoud scheelt.

Door kieren in of onder ramen en deuren komt koude lucht binnen en lekt zo snel warmte weg. Zeker als er sprake is van sterke luchtstromen. Met een tochtstrip onderbreek je deze koude luchtstroom en blijft warmte beter in een ruimte of in een pand. Tochtstrips gebruik je zowel bij tussendeuren als ramen en buitendeuren.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred