Trasraam

Wat is een trasraam?

Een trasraam is een donkere, waterdichte steenlaag aan de onderzijde van een constructie. Het betreft de eerste lagen metselwerk boven het maaiveld. Aan de (licht) afwijkende kleur herkent men een trasraam, dat tegenwoordig vaker een cementraam wordt genoemd. De afwijkende kleur ontstaat doordat het metselwerk bestaat uit een ander soort steen.

Een hardere, waterdichte steensoort. Een trasraam zie je met name bij oudere gebouwen. Toen de kwaliteit van bakstenen en cement over het algemeen lager was dan nu, was het aanbrengen van een waterdichte laag een effectief middel om optrekkend vocht te voorkomen.

Tegenwoordig zijn bakstenen vochtbestendiger en wordt er vaak ook speciale aandacht besteed aan de waterdichtheid van de onderste lintvoeg.

Wat is de functie van een trasraam?

Een trasraam voorkomt dat vocht uit de grond optrekt naar boven en zo in de constructie voor vochtproblemen zorgt. Ook voorkomt men zo dat optrekkend vocht in de winter de stenen kapotvriest.

Soms bestaat het metselwerk uit een duidelijk anderskleurige steen, al dan niet voorzien van een duidelijk gemarkeerde overgang – bijvoorbeeld door een ander metselverband – naar de rest van het metselwerk. In zo’n heeft het steenwerk ook een decoratieve functie. In de meeste gevallen is het metselwerk enkel functioneel en is het kleurverschil vrij subtiel.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred