Trekplaat

Wat is een trekplaat?

Een trekplaat is een balk of plaat die onderdeel is van een (houten) dakconstructie. In de praktijk is een trekplaat vaker een balk dan een plaat. Het is een horizontale verbinding tussen twee tegenoverliggende spantbenen van de dakconstructie. Een typische trekplaat zit vrij dicht onder de nok en vangt de spatkrachten op de spantbenen op.

Deze ontstaat doordat het gewicht van het dak de spantbenen als het ware naar buiten drukt. De trekplaten vangen deze kracht op en vergroten zo de stabiliteit van het gehele dak. Men noemt een trekplaat ook wel hanenbalk, omdat in schuren en stallen deze balken een geliefde zitplek waren voor kippen.

Waarvoor dient een trekplaat?

Trekplaten vangen de spatkracht die op een zadeldak of ander schuin daktype werkt. Daarin verschillen ze van veel andere onderdelen van een dakconstructie, die vooral het dak en de dakbedekking dragen. Daarnaast is een horizontale dwarsverbinding in een dakconstructie handig.

Vaak zit een trekplaat te hoog om een vliering mogelijk te maken, maar trekplaten zijn wel handig als opbergplek van gereedschap of andere voorwerpen die weggehangen kunnen worden. Een trekplaat zit vaak stevig vast op de spantbenen en kan in theorie een groot gewicht dragen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred