Vensterbelasting

Wat is vensterbelasting?

Vensterbelasting is de voorloper van moderne belastingen op onroerend goed. In Nederland was sinds 1812 sprake van vensterbelasting. Deze belasting was onderdeel van een hele reeks aan bestuurlijke vernieuwingen die onder Frans bestuur zijn ingevoerd in Nederland.

Letterlijk houdt de vensterbelasting een belasting in die men berekent op basis van het aantal ramen en (buiten)deuren in een pand. Dit is direct te herleiden op de afwezigheid van nauwkeurige meetmethoden in die tijd. Zo was het belasten van ramen en deuren veel eenvoudiger dan belasten op basis van oppervlak of gebruik.

Waarvoor dient vensterbelasting?

Toen in de loop van de 19de eeuw het bestuur formeler werd, was belasting nodig om dat bestuur – en haar militaire apparaat – te financieren. Omdat men veronderstelde dat juist de bezitters van onroerend goed in staat waren deze belasting te betalen, kwam men tot de vensterbelasting.

Het uitvoeren hiervan was ook bijzonder eenvoudig. Er kan amper onenigheid bestaan over het aantal ramen en deuren; dit tel je eenvoudig. Een gevolg van de belasting – die men tegenwoordig niet meer als zodanig heft – is dat men panden vanaf de 19de eeuw soms met opvallend weinig ramen ontwierp. Een vorm van vroege belastingontwijking.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred