Viscositeit

Wat is viscositeit?

Viscositeit is de gangbare term voor de ‘dikte’ of stroperigheid van een vloeistof. Een dikke vloeistof is viskeus. In de praktijk is viscositeit natuurlijk geen binaire situatie. Zo heeft vrijwel elke vloeistof een bepaalde ‘dikte’. Ook water, bijvoorbeeld. Al is de viscositeit van water relatief laag. Water is zeer vloeibaar en stroomt makkelijk.

Viscositeit duidt men op verschillende manieren. Zo is er de kinematische viscositeit, de bulkviscositeit, de rekviscositeit en de dynamischeviscositeit. In de praktijk bedoelt men vrijwel altijd de dynamische viscositeit. De viscositeit van stoffen verschilt over het algemeen naar omstandigheden, zoals druk en temperatuur.

Waarvoor gebruikt men viscositeit?

Met viscositeit duidt men dus de stroperigheid van vloeistof aan. Dat heeft tal van praktische toepassingen. Zo is de viscositeit van belang voor leiding- en vloeistofsystemen, maar ook voor pompsystemen. Een viskeuze vloeistof is lastiger te verpompen en heeft dus een sterkere pomp nodig.

Juist hierom is een objectieve maatstaf voor viscositeit nodig. Met een viscometer meet je de viscositeit van een vloeistof. De verschillende soorten ‘diktes’ kennen ook elk hun eigen aanduidingen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred