Waalformaat

Wat is het waalformaat?

Het Waalformaat (WF) is een afmeting van een baksteen. Om precies te zijn is een baksteen van het Waalformaat 210 x 100 x 50 mm. In Nederland is deze afmeting verreweg het meest gebruikte formaat baksteen. Tot het punt zelfs dat stenen in andere formaten tot het Waalformaat worden herleid.

Deze steen dankt zijn naam aan het feit dat stenen met dit formaat oorspronkelijk gebakken werden in steenfabrieken aan de Waal. Ook andere formaten bakstenen, zoals het IJsselformaat en het Hilversums en Dordrechts formaat, danken hun naam aan de plaats waar deze stenen vroeger (voornamelijk) werden gebakken.

Tegenwoordig is die relatie er nauwelijks meer en zijn veel van deze formaten zo goed als verdwenen. Stenen in het Waalformaat bakt men in de traditionele, dieprode kleur, meer tegenwoordig eveneens in tal van andere kleuren.

Waarvoor gebruikt men het Waalformaat?

Stenen van het Waalformaat past men toe in het merendeel van alle gemetselde constructies in Nederland, maar ook als straatsteen is deze afmeting populair. De afmetingen van deze steen zijn dan ook zeer praktisch.

De hoogte van de steen (50mm) bedraag de helft van de breedte (100 mm), terwijl de breedte gelijk is aan twee keer de helft van de lengte (210 mm) plus 10 mm, die in de praktijk gelijk staat aan de breedte van één voeg.

Dat maakt deze verhouding met name bij metselwerk zeer praktisch. Het maakt bijvoorbeeld metselen in halfsteens verband, het meest toegepaste verband, zeer eenvoudig.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred