Wandverwarming

Wat is wandverwarming?

Wandverwarming is gebaseerd op het principe van de vloerverwarming. Zoals de naam al doet vermoeden betreft het hier de wand. Vaak past men wandverwarming toe ter aanvulling op vloerverwarming. Er is alleen sprake van wandverwarming als deze in de wand of muur is weggewerkt.

Een klassieke radiator bevindt zich weliswaar aan de muur of wand, maar is strikt genomen geen wandverwarming. Net als bij vloerverwarming is er sprake van verwarmingsleidingen die in de muur bevestigd zitten en dus niet zichtbaar zijn. Deze geven geleidelijk hun warmte af aan de aangrenzende ruimte en zorgen voor minder luchtcirculatie dan een klassieke radiator.

Waarvoor gebruik je wandverwarming?

De belangrijkste functie van deze verwarming is het verwarmen van een ruimte. Dit gebeurt meestal als aanvulling op vloerverwarming of wanneer vloerverwarming onmogelijk is. Deze verwarming is namelijk minder efficiënt. In de meeste gevallen kiest men voor verwarmingsleidingen.

Die kun je bij constructie in de wand verwerken, maar ook kun je die er later infrezen. Een alternatieve vorm van deze vorm van verwarming is infraroodverwarming. Als de verwarming in de wand geïntegreerd is, is er sprake van wandverwarming. Een nadeel van deze vorm van verwarming is dat er niet meer geboord kan worden in de wand. Ook kun je er niet elk meubel tegenaan zetten.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred