Wapening

Wat is wapening?

Wapening is versterking van materiaal door er een ander materiaal aan toe te voegen. Dit geldt meestal voor beton in combinatie met ijzer en staal, met als specifiek doel de trekkracht ervan te vergroten.

Een ander voorbeeld is glas. Ook hier voegt men wapening aan toe. In dit geval om vrijkomende scherven te beperken of het inbraakrisico te verminderen. Wapening draagt hoe dan ook bij aan de sterkte van het gewapende materiaal.

Waarvoor gebruik je wapening?

Door wapening verstevig je materiaal. In het bijzonder verhoog je de trekkracht, waardoor je er een grotere overspanning mee kan maken. Dit geldt in het bijzonder voor (betonnen) vloerdelen. Deze gebruik je voor het maken van een verdiepingsvloer. Ook bij funderingen wordt versterking veel toegepast om de belastbaarheid te vergroten.

Dit gebeurt dan met wapeningsstaal. Wanneer betonrot optreedt is er feitelijk sprake van afbrokkelend beton dat de ijzeren of stalen versteviging blootlegt. Deze oxideert, wat de sterkte en draagkracht van de hele constructie aantast.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred