Welfsel

Wat is een welfsel?

Welfsel is een in Vlaanderen gangbare term voor vloerelement of vloerdeel. Hiermee bedoelen we dus prefab vloerdelen, zoals kanaalplaten. Men onderscheidt gewapende en voorgespannen welfsels. Het gaat hier om prefab vloerdelen die je snel in een constructie kan verwerken.

Met gewapende welfsels kun je overspanningen tot een meter of zes maken, wat in de praktijk voldoende is bij woningbouwprojecten. Met voorgespannen welfsels kan men een paar meter extra overbruggen en ook is een zwaardere belasting mogelijk. Na aanbrengen van een druklaag is de verdiepingsvloer gereed.

Waarvoor gebruik je een welfsel?

De primaire functie van een welfsel is het maken van een overspanning ten behoeve van een verdiepingsvloer. Een welfsel draagt dus een drukvloer en alles wat zich op de betreffende verdieping gaat bevinden en dienst daarvoor dus de constructieve stevigheid te hebben.

Met name in de woningbouw worden welfsels veelvuldig toegepast omdat hier veel rechte vormen en massaproductie bij komt kijken. Welfsels als verdiepingsvloer gelden als een economische oplossing, daar waar je geen grote overspanningen maakt of bijzondere vormen worden realiseert.

Welfsels zijn beschikbaar in een aantal standaardmaten. In het beste geval wordt bij het ontwerp van de constructie rekening gehouden met deze afmetingen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred