Zadeldak

Wat is een zadeldak?

Een zadeldak is het meest voorkomende type dak in Nederland en wordt ook wel een schuin dak genoemd. Feitelijk betreft het twee schuine dakschilden die elkaar in de nok raken. Het meest voorkomende type dak heeft de vorm van een omgekeerde letter ‘v’, maar er zijn ook varianten waarbij de kopgevels zijn afgeplat, of waarbij de nok is afgeplat.

Bij afgeplatte kopgevels spreekt men van een wolfsdak. Een zadeldak met afgeplatte nok heet een afgeknot dak. Formeel moet er ook sprake zijn van een dakhelling van minimaal 15 graden om van dit type dak te kunnen spreken.

Zadeldak
Zadeldak

Wat is de functie van een zadeldak?

Zoals bij elk dak is de voornaamste functie van het dak, het drooghouden van de onderliggende constructie. Een schuin dak leent zich daar bij uitstek voor, omdat vocht er vanzelf vanaf loopt en niet blijft liggen. Een groot voordeel, omdat het bouwen van waterdichte constructies historisch gezien altijd een uitdaging was.

Pas ver in de 20ste eeuw werden bouwmethoden ontwikkeld om goede, waterdichte platte daken te realiseren. De basisvorm van een zadeldak is bovendien eenvoudig van houten balken te maken, het meest voorhanden zijnde bouwmateriaal. Daarom zijn zadeldaken in nattere streken al vele eeuwen de norm.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred