Zwaluwstaartplaatvloer

Wat is een zwaluwstaartplaatvloer?

Een zwaluwstaartplaatvloer is een betonnen vloer waarvan stalen zwaluwstaartdelen de wapening vormen. Zwaluwstaardelen zijn in een profiel gewalste stalen platen. De vorm van het profiel doet denken aan een zwaluwstaart, vandaar de naam. De platen hebben deze vorm ten behoeve van de stijfheid van het materiaal.

Om optimaal van die stijfheid te profiteren moeten men de zwaluwstaartplaten haaks om de onderliggende balken bevestigen. In een deze plaatvloer vormen de platen zowel de bekisting als de wapening van de vloer. Na het aanbrengen van de platen kun je er beton in storten om zo de vloer af te ronden.

Waarvoor wordt een zwaluwstaartplaatvloer gebruikt?

Een zwaluwstaartplaatvloer pas je toe wanneer je een betonnen vloer over een houten vloer of houten draagbalken heen bevestigd. Het gaat hier vaak om renovaties of natte ruimtes, waarbij een harde, waterdichte ondergrond noodzakelijk is.

De vloer is daarvoor zo geschikt omdat deze relatief licht is en het gewicht goed verdeelt. Een zwaluwstaartplaatvloer kun je toepassen in combinatie met vloerverwarming en isolatie.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred