Zwavelbeton

Wat is zwavelbeton?

Zwavelbeton is een betonsoort op basis van zwavel. Cement en water zijn hierin als bindmiddel vervangen door zwavel en enkele vulmiddelen. Het product staat ook wel bekend onder de naam Thiocrete. Een naam die Shell aan hun variant van zwavelbeton geeft. Deze variant heeft ruimere toepassingsmogelijkheden dan de meeste zwavelbetonsoorten.

Zwavel beton verschilt in veel opzichten van regulier beton. Zo is het veel gladder en niet poreus. Ook is het bestand tegen corrosieve stoffen. Wel verliest het bij hitte snel zijn kracht. Deze betonsoort giet je dan ook bij hoge temperaturen en bereikt pas na afkoeling zijn volledige sterkte.

Waarvoor gebruik je zwavelbeton?

Met name chemische bedrijven gebruiken dit beton in omgevingen met veel agressieve, niet-hete stoffen. Door de dichtheid van zwavelbeton en bestendigheid tegen agressieve stoffen, is het hiervoor zeer geschikt. Daarnaast gebruikt men zwavel beton voor tuin- en terrastegels, omdat ze veel beter bestand zijn tegen vocht.

Het zeer gladde oppervlak van fit beton maakt dat het ook mooi materiaal is voor decoratieve toepassingen. Om de hoge vochtbestendigheid past men dit materiaal ook toe bij zeeweringen of andere waterkeringen. Ook dient zwavelbeton vaak als toplaag van industriële betonvloeren. Wederom is de hoge dichtheid en bestendigheid tegen agressieve stoffen daarvoor de belangrijkste reden.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred