Zwieping

Wat is een zwieping?

Een zwieping is een vorm van (tijdelijke) ondersteuning van constructies. Om precies te zijn is een zwieping een lat of schoor die je gebruikt om bijvoorbeeld een metselprofiel in goede positie te houden. Een zwieping breng je in principe schuin aan vanaf het maaiveld of ander ondersteunend oppervlak, richting het deel van de constructie dat je ondersteunt.

In beginsel is het altijd een vorm van tijdelijke ondersteuning, die afronding van de constructie verdwijnt. Soms past men het echter ook wel toe in permanente vorm. Bij een hek of wand, of bij gebleken gebreken die om extra ondersteuning vragen. Ze bemoeilijken het gebruik van de ruimte eromheen en dienen daarom alleen permanent gebruikt te worden als dat noodzakelijk is.

Waarvoor gebruik je een zwieping

Tijdens de bouwfase zijn veel onderdelen van de constructie nog niet zelfdragend en gebruik je hiervoor dus een ondersteuningsconstructie. Zoals je bij beton bekisting kunt gebruiken, kun je bij raamlijsten, metselprofielen en wanden zwiepingen gebruiken.

Deze stel je nauwkeurig in qua lengte, zodat de onderdelen die je ondersteunt ook perfect recht (waterpas) blijven. Het toepassen van zwiepingen is belangrijk om te voorkomen dat de constructie uiteindelijk niet recht of verzwakt blijkt.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred