Houten buitenkeuken zelf maken in 10 stappen!

Stap 1: locatie bepalen.

Waar wil jij je zelfgemaakte buitenkeuken zetten? Onder een overkapping? In je serre? Of gewoon in de tuin? Let er bij het laatste wel op, dat de buitenkeuken hier niet van opknapt. Wil je hem gewoon buiten neerzetten, gebruik dan zeker een hoes ter bescherming tegen vuil en regen. Verder is mijn advies om je buitenkeuken ’s winters indien mogelijk in een dichte schuur te plaatsen. Passen de afmetingen op de plaats waar jij je buitenkeuken wilt zetten? En is de ondergrond geschikt? Als de ondergrond van gras is kun je beter eerst tegels neerleggen of beton storten.

Stap 2: budget en wensen.

Ieder heeft zo zijn eigen wensen als het gaat om een buitenkeuken. Vaak wordt er een goede BBQ in de buitenkeuken geplaatst. De buitenkeuken zelf hoeft echt niet duur te zijn en geheel naar wens gemaakt worden.

Stap 3: soort en type buitenkeuken.

De goedkoopste buitenkeuken die je kunt maken is een eenvoudige kast. Je krijgt dan een instapmodel zonder enige inbouw. Maar veel leuker is natuurlijk een model met een inbouw voor bijvoorbeeld  de Green Egg BBQ of jou eigen BBQ of kookplaten. Vaak wordt gebruik gemaakt van steigerhout, omdat dat dit houtsoort goed bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Je kunt natuurlijk ook zelf een overkapping boven je buitenkeuken bouwen voor het behoud van je keuken. Bovendien hoef je dan niet continue in de rook te zitten als je op je loungebank zit.

Stap 4: materiaalkeuze en onderdelen.

Hoe nieuwer je hout, hoe beter het tegen warmte en kou zal kunnen. Steigerhout kun je vinden op de bouwplaats of via marktplaats. Waar je het ook vandaan haalt, kies geen oud hout, maar hout van kwaliteit. De overige onderdelen die je nodig hebt zijn allemaal goed verkrijgbaar en betaalbaar en kun je vinden op de bouwtekening van de buitenkeuken. De buitenkeukens van hogere kwaliteit worden vaak gemaakt met een werkblad. Je kunt kiezen voor graniet, maar dat is erg duur of de goedkopere variant, nl. hardsteen.

Voor buitenkeuken bouwtekeningen zie www.fredsbouwtekeningen.nl

Stap 5: apparatuur.

In principe kun je ieder type BBQ voor je buitenkeuken gebruiken. De meest voorkomende types die mensen gebruiken zijn de: Brada 2000, Grandhal Premium GT3, Grandhal Elite GT 304 en de Boretti Ligorio. Voor inhoudelijk meer informatie over deze types klik op de link onder deze video om naar mijn blogartikel te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om geen BBQ te gebruiken maar een gaspit of kookplaat. En wil je daarnaast een gootsteen en watertoevoer? En hoe ga je je bier koud houden? Je kunt je buitenkeuken ook voorzien van een minikoelkast. Leg hiervoor dan wel de benodigde elektra aan. Het meest handig is om vroegtijdig een stroomkabel richting je keuken aan te leggen, waar je allerlei elektra apparatuur aan vast kunt leggen. Wanneer je kiest voor de BBQ is het handig om ruimte vrij te houden voor de gasfles. Zo heb je veel minder afval dan met kolen.

Stap 6: monteren buitenkeuken.

Voor het monteren van de buitenkeuken zijn de volgende stappen nodig:

 1. Teken de gewenste lengtes af
 2. Leg indien nodig de leidingen aan
 3. Zaag alle planken op maat
 4. Plaats en bevestig het geraamte (zie foto)
 5. Alle verbindingsstukken in elkaar zetten met lijm en schroeven
 6. Versterk de onderkant van het frame
 7. Maak het frame af
 8. Begin aan de buitenzijde van de buitenkeuken
 9. Maak de deuren
 10. Schuur, verf en lak
 11. Plaats de apparatuur

Stap 7: steigerhouten buitenkeuken.

De meest mensen kiezen voor een steigerhouten buitenkeuken, maar je kunt ook kiezen voor vurenhout. Van beide soorten vind je de bouwtekeningen in mijn pakket.

Stap 8: onderhoud buitenkeuken.

Het is voor het behoud van je buitenkeuken verstandig om deze regelmatig opnieuw te lakken. Een overkapping kan je helpen je keuken extra te beschermen.

Stap 9: benodigde gereedschappen.

Voor dit project heb je onder andere een rolmaat, boormachine en houtboortje van circa 3.5 mm nodig. Verder helpt een verzinkboor om diverse materialen netjes weg te werken en een zaag is onmisbaar om alles op maat te maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alle planken op maat te laten zagen in de bouwmarkt.

Stap 10: buitenkeuken bouwtekeningen.

Ben je enthousiast geworden na het zien van al deze prachtige foto’s van klussers? Deze mensen hebben allen een van mijn bouwtekeningen van een buitenkeuken gebruikt via www.fredsbouwtekeningen.nl Hierbij een aantal voorbeelden van tekeningen die in het pakket zitten. In werkelijkheid zijn het nog veel meer diverse types en houtsoorten. Ga aan de slag met Fred, en zeker weten: jij hebt iedere zomer buitenpret!

Voor buitenkeuken bouwtekeningen zie klik hier

Buitenkeuken
Buitenkeuken

Voor buitenkeuken bouwtekeningen zie klik hier