Kliko ombouw maken? Zo maak je een opslagplaats voor de kliko’s!

Praktische doe-het-zelvers steken graag de handen uit de mouwen om hun kliko ombouw zelf te maken. Het heeft als voordeel dat het er precies zo uit zal zien zoals jij het het. Bovendien is het stuk goedkoper en geeft het je een voldaan gevoel.

Gebruik mijn stap-voor-stap bouwtekeningen om jouw kliko ombouw tot een succes te maken.

kliko ombouw

Kliko ombouw maken: de voorbereiding

Een kliko is heel praktisch, maar als je ‘s zomers in de tuin zit is het niet het meeste gezellige uitzicht. Een ombouw maken is dan de perfecte oplossing. Maar denk voorafgaand aan het maken van een ombouw alsnog goed aan de locatie. Tuurlijk, je ziet de kliko’s zelf misschien niet meer, maar alsnog wil je dat het zo min mogelijk opvalt en toch makkelijk bereikbaar is.

Probeer er bijvoorbeeld voor de zorgen dat er beplanting in het zicht staat die de weg niet zullen versperren. Of heb je nog een achter in de tuin nog plekje waar je geen raad mee weet, zet je ombouw daar dan neer.

Let er uiteraard ook op dat je genoeg ruimte hebt op de gekozen plek. De meeste huishoudens hebben namelijk drie kliko’s, één voor grofvuil, één voor GFT en één voor papier en karton. Met een klein hoekje kan je zo’n grote ombouw niet kwijt.

Materialen voor de kliko ombouw

Uiteraard is het van belang dat je de juiste materialen bij de hand hebt. Gelukkig hebben de meeste mensen wel een aantal schroevendraaiers, zagen, hamers en potloden in de schuur liggen. Zo niet, dan heeft iemand in de omgeving deze ongetwijfeld wel. 

Je kan de kliko ombouw maken van:

Start snel met jouw project

Ga snel aan de slag met één van onze kliko ombouw bouwtekeningen. Deze bouwtekeningen zijn geschikt voor meerdere varianten van een kliko ombouw. 

Voordat je aan de slag gaat nog één ding: neem je tijd en zorg ervoor dat je alle materialen binnen handbereik hebt.

7 Redenen om te kiezen voor Fred’s Bouwtekeningen

 • Meer dan 30.000 tevreden doe-het-zelvers gingen je voor.
 • Binnen 5 minuten aan de slag met je project.
 • Keuze uit een ruim aanbod aan kliko ombouw bouwtekeningen.
 • Direct toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen, compleet met handleiding en materialen lijst.
 • Levenslang toegang tot het bouwtekeningen pakket.
 • Goedkoper dan een project via een aannemer of tekenbureau.
 • Ben je niet tevreden met de kwaliteit of inhoud, dan kan je je geld terug vragen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Goed op dreef? Probeer deze projecten eens!

Inspiratie opgedaan en nu zelf aan de slag? Kijk hieronder voor meer informatie en de bouwtekeningen.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Iedere paar dagen moet je wel eens je vuilnis weg gooien en keer op keer zie je die lelijke (groene) kliko staan. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom ze die kliko’s nooit mooier gemaakt hebben. Ik deel deze mening en ben daarom aan het werk gegaan met een bouwtekening waarmee ik zelf een kliko ombouw kon maken. Hierdoor hoefde ik niet iedere dag mijn vuilnis in een bak te gooien die maar een beetje in de weg stond in mijn tuin. Nee, ik kon eindelijk het aanzien van de kliko in mijn tuin verbeteren door een kliko ombouw te bouwen. Enige tijd later merkte mijn buren de aanwezigheid van de kliko ombouw op, en sindsdien is bijna mijn hele straat in het bezit van een kliko ombouw.

Ik vertel je in dit artikel hoe jij zelf een kliko ombouw kunt maken en wat er allemaal bij de bouw hiervan komt kijken. Een kliko ombouw maken is een leuk project waarbij jij nog veel meer kunt doen dan alleen het bouwen van de kliko ombouw. Het is namelijk ook nog mogelijk je ombouw er echt uit te laten springen.

Een standaard ombouw is natuurlijk helemaal niet zo leuk, het zou nog veel fijner zijn als deze een beetje past bij de inrichting van je tuin. Ontdek daarom in dit artikel ook hoe jij je kliko ombouw er echt mooi uit kunt laten zien. Benieuwd? Lees dan snel verder en begin met het bouwen van je eigen kliko ombouw!

Maken of kopen?

Zo wel kopen als maken heeft zijn voor en nadelen.

Voordelen kopen

 1. Snel geleverd en je kliko’s snel opgeborgen
 2. Geen gereedschappen en tekening nodig

Nadelen kopen

 1. Duur
 2. Beperkt aanbod
 3. Matige kwaliteit

Waar kun je deze ombouw kopen?

Wil je toch het liefste kopen kijk dan naar een website die en betrouwbaar is en het retourbeleid goed is geregeld. Deze website hebben we voor je gevonden kijk hier voor het aanbod.

Voordelen zelf maken

 1. Beste kwaliteit want je hebt hier zelf invloed op.
 2. Makkelijk te maken met behulp van onze tekeningen
 3. Geeft veel voldoening
 4. Benodigde gereedschappen heb je al in huis
 5. Groot aanbod en veel vrijheid in het bouwen

Nadelen zelf maken

 1. Je bent wat tijd kwijt maar voor een echte doe-het-zelver is dat geen bezwaar
 2. Bouwtekeningen nodig maar daar hebben wij een oplossing voor dit lees je verderop in dit artikel.

Op deze pagina vind je meer informatie over de bouwtekeningen!

Stappenplan kliko ombouw zelf maken

Om de ombouw goed te kunnen bouwen is het belangrijk om de volgende 3 stappen te volgen.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: voorbereidingen

De voorbereidingen voor het bouwen van een goede ombouw zijn de volgende stappen belangrijk.

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen bepalen
 3. Vergunning nodig?

Stap 1.1: Locatie bepalen.

Waar wil je de ombouw gaan zetten? Aan de voorkant van je woning of wil je hem achter zetten? Mogelijk aan de zijkant? De beste locatie voor je ombouw voldoet aan de volgende eigenschappen:

 1. Handige plaats die makkelijk bereikbaar is.
 2. Voldoende ruimte voor de ombouw zodat je de kliko’s weg kunt halen om hem te legen.
 3. Liefst een plaats waar je eigenlijk toch niet veel mee doet bijvoorbeeld een bepaalde hoek die erg vochtig is.

Ga daarom voor jezelf na wat je echt de beste locatie vindt. Neem de bovenstaande punten hiervoor mee.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen.

De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van de soort kliko’s die je hebt en aan de hand van het aantal. In veel gemeentes heb je tegenwoordig al 3 verschillende kliko’s. Een kliko voor het groenafval, een kliko voor het restafval en een kliko voor oud-papier. Het kan ook slim zijn om nog een vierde plaats te maken voor bijvoorbeeld gasflessen. De afmetingen zijn verder afhankelijk van de grote van de kliko’s zelf. In sommige gemeentes worden nog smalle kliko’s gebruikt.

Stap 1.3: Vergunning nodig?

Je hebt voor een ombouw geen vergunning nodig. Zeker niet wanneer hij achter in je tuin staat. Aan de voorkant van je huis geeft het over het algemeen ook geen problemen mits je het niet te groot maakt.

Stap 2: Bouwen

 1. Tekening zoeken
 2. Materialen bestellen
 3. Gereedschappen klaarleggen
 4. Bouwen

Stap 2.1: Tekening zoeken

Voor je begint is het slim om gebruik te maken van een van onze bouwtekeningen. Alle bouwtekeningen zijn als PDF bestand opgeslagen en daardoor voor iedereen te openen en af te drukken. Later in dit artikel kom ik nog terug op de bouwtekeningen. Druk de gevonden tekening af en leg deze in de buurt.

Stap 2.2: Materialen bestellen

De benodigde materialen kun je terug vinden in de materialenlijst op de bouwtekening. Je kunt deze materialenlijst gebruiken om al je materiaal bestellen zo weet je zeker dat je alles hebt. Je kunt er ook voor kiezen om alles op maat te laten binnen komen dan heb je alles alleen maar in elkaar te schroeven.

Stap 2.3: Gereedschappen klaarleggen

Leg nu de benodigde gereedschappen klaar. We gaan er vanuit dat je nog niet alles hebt laten zagen. Je hebt de volgende gereedschappen nodig:

 1. Afkortzaag of handzaag
 2. Accuboormachine
 3. Schroevendraaier
 4. Rolmaat
 5. Potlood
 6. Boortje
 7. Schroefbitjes
 8. Waterpas

Stap 2.4: Bouwen

Pak nu de tekening en volg deze stap voor stap. Leg de planken voor de zijkant op een vlakke vloer. Schroef daarna de balkjes erop. De gaten boor je voor met een boortje van ø5 mm. Hierdoor voorkom je dat het balken zal splijten. Dit doe je ook zo met de achterkant, deksel en deurtjes. Op de bouwtekeningen kun je precies zien hoe het moet.

Stap 3: Afwerken

Uiteindelijk ga je de ombouw afwerken. Bescherm je hout tegen weersinvloeden door het aanbrengen van tuinbeits. Deze tuinbeits zorgt ervoor dat het hout niet snel wegrot. Vocht kan wel weg maar er kan geen vocht binnen komen.

Kijk hier welke bouwtekeningen we voor jou hebben

Zelf een kliko ombouw maken met een bouwtekening

Om te beginnen met de kliko ombouw is het eerst belangrijk dat jij de juiste materialen aanschaft. Denk hierbij aan de aanschaf van hout zoals steigerhout of grenen en het benodigde gereedschap (mits je deze nog niet tot jouw beschikking hebt). Vervolgens kan je op de bouwtekening lezen welke afmetingen de planken moeten hebben. Dan kunnen we aan de slag.

Volg de kliko ombouw bouwtekening stap voor stap. Dit is de enige correcte manier om binnen korte tijd een mooie en betrouwbare kliko ombouw te maken. De kliko ombouw bouwtekening zorgt ervoor dat je zo min mogelijk constructiefouten maakt. Doordat jij weet wanneer je welke stap bij het maken van je kliko ombouw moet nemen, kan je een kliko ombouw maken zonder keer op keer naar de bouwmarkt te hoeven gaan om nieuw hout te halen.

Trek een uur of vier a zes uit voor de bouw van je kliko ombouw samen met het verder opfraaien van de kliko ombouw. Meet van te voren wel even goed of jouw kliko overeenkomt met de afmetingen van de gemiddelde kliko. Er zijn namelijk enkele plaatsen in Nederland waar er kliko’s worden gebruikt die net wat kleiner zijn dan de gemiddelde kliko. Indien dit het geval is kan je de afmetingen op de bouwtekening naar proportie een klein beetje aanpassen. Want waarschijnlijk is je kliko dan wel even breed, maar bijvoorbeeld wat minder hoog. Let daar daarom dus goed op bij het bouwen van je kliko ombouw. Heb je vragen? Neem dan gewoon even contact met mij op en dan weet je zeker dat je het goed doet.

Werken met bouwtekeningen.

Je kliko ombouw maak je aan de hand van een bouwtekening. Deze bouwtekening vind je in mijn bouwtekeningenpakket waar duizenden bouwtekeningen in zitten die jou helpen bij het realiseren van de prachtigste meubels. Van de bouw van een tuinhuisje tot het zelf bouwen van een complete boekenkast. Ieder meubel is bijna te maken met deze bouwtekeningen, dus het kopen van meubels is eindelijk verleden tijd.

Wil je meer weten over dit bouwtekeningenpakket? Of wil je weten hoe je aan dit bouwtekeningenpakket kunt komen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kliko ombouw
Kliko ombouw

Zelf een kliko ombouw maken is makkelijk met de juiste bouwtekeningen.