Wat is afhangen?

Je kunt deuren en ook draaikiep ramen afhangen. Afhangen van een deur is het op maat maken van de deur naar de gewenste afmetingen. Het monteren van het hang en sluitwerk. Het bevestigen en afstellen van de deur zodat hij op de juiste manier in het kozijn hangt.

Hoe kun je een deur afhangen?

Het stappenplan om een deur af te hangen begint zo:

Afhangen van een deur begint bij het opmeten van het kozijn waar de deur in moet komen. Dit doe je bovenaan, in het midden en onderaan het kozijn.

Dan bepaal je de afmetingen van de deur. Dit is de gemeten breedte min 6mm en de gemeten hoogte min 10mm. De deur schaaf je op de gewenste maat. De scherpe kanten schuur je daarna weg met schuurpapier.

Daarna teken je op 3 plaatsen de scharnieren af op het kozijn. Bovenaan ongeveer op 125mm en onderaan op ongeveer 250mm en de middelste precies in het midden er tussenin

Met een beitel maak je de uitsparing voor de scharnieren met de gewenste diepte, hoogte en breedte. Om scharnieren ook op de juiste hoogte van de deur af te tekenen is het handig om de deur op een wig te zetten en zo de lijnen over te nemen. Laat de scharnieren 1mm naar buiten steken. Daarna maak je de uitsparingen in de deur met een beitel.

Nu schroef je de helft van de scharnier vast op de deur en de andere helft op het kozijn. Daarna kun je de deur aan de scharnieren hangen. Haal eventueel waar nodig nog wat hout weg met behulp van een schaaf.

Nu de deur hangt bepaal je deurkrik hoogte met eventueel een slot. Boor dit uit doe dit ook op het kozijn.

Wat is afhangen?
Wat is afhangen?
Deurkrik en slot uitfrezen
Deurkrik en slot uitfrezen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

 

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred